Europese leiders zijn vandaag officieel akkoord gegaan met de toetreding van Litouwen tot de eurozone. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De koers van AkzoNobel zit vanochtend in de lift nadat het chemieconcern meevallende kwartaalcijfers bekendmaakte. AkzoNobels onderliggende operationele winst steeg met 10 procent naar 353 miljoen euro, wat boven de analistenverwachting van 330 miljoen euro lag. AkzoNobel profiteerde van kostenbesparingen en wist bij alle drie de divisies de volumes te verhogen. Desalniettemin daalde de omzet met 4 procent als gevolg van met name de sterke euro. En ondanks de hardere euro herhaalde AkzoNobel de doelstellingen voor 2015 en gaf het aan dat marges verder kunnen verbeteren.

2. Apple komt eindelijk met iPhones met grotere beeldschermen. The Wall Street Journal weet te melden dat Apple zijn leveranciers heeft opgedragen 70 tot 80 miljoen iPhones te produceren met beeldschermen van 11,9 bij 14 centimeter. Dat is overigens de grootste eerste productierun ooit voor iPhones. Topman Tim Cook stookte het vuurtje gisteren nog wat verder op tijdens de conference call naar aanleiding van de kwartaalcijfers. Cook sprak van een “ongelooflijke pipeline” en zei staan te popelen om nieuwe producten te onthullen. Vanwege de nieuwe toestellen stellen consumenten de aankoop van een iPhone uit, en dat was ook de reden dat Apple een tegenvallende omzetgroei van 6 procent bekendmaakte en een eveneens tegenvallende omzetverwachting van 37 tot 40 miljard dollar voor het lopende kwartaal bekendmaakte.

3. Litouwen wordt het negentiende lid van de club landen met torenhoge werkloosheid, veel te lage inflatie, magere groei(vooruitzichten) en een grote mate van onderbezetting van de economie. Ik heb het natuurlijk over de eurozone, waartoe Litouwen per 1 januari 2015 zal toetreden. Europese leiders zijn vandaag officieel akkoord gegaan met de toetreding van de Baltische staat. De ceremonie is bijgewoond door ECB-directielid Peter Praet (niet eens ECB-president Draghi).

4. Vanwege het lidmaatschap van Litouwen veranderen de stemverhoudingen binnen de raad van bestuur van de ECB. De vijf grootste lidstaten – momenteel Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland – hebben vanaf volgend jaar maar vier stemmen. Dat betekent dat elk van de vijf landen om de 30 weken geen stem heeft bij het rentebesluit (vanaf volgend jaar zijn de rentebesluiten elke zes weken in plaats van elke maand). Van de 14 kleinere lidstaten mogen er overigens steeds maar elf stemmen.

5. Franse ondernemers hebben vooralsnog weinig vertrouwen in de Franse economie. De index van het producentenvertrouwen was in juli onveranderd op 97, gelijk aan het niveau van juni en onder het langjarig gemiddelde van 100. De vertrouwensindex wijst er op dat Frankrijk blij mag zijn als er nog sprake was van een beetje groei in het tweede kwartaal en dat er in het derde kwartaal vooralsnog weinig verbetering in zit.

6. Stukje positief economisch nieuws uit Nederland. Consumentenbestedingen stegen volgens het CBS in mei met 0,1 procent vergeleken met mei 2013, wat overigens een heel erg slechte maand was. En als het lagere aardgasverbruik niet wordt meegerekend en alleen wordt gekeken naar duurzame goederen, bedroeg de groei 4,5 procent op jaarbasis. Heel verrassend is het herstel niet, want Nederlandse consumentenbestedingen zijn naar een dramatisch laag niveau gedaald door de crisis. Gecorrigeerd voor inflatie was de consumptie in 2013 ongeveer even hoog als in 2000.

7. En volgens het CBS stegen bedrijfsinvesteringen in mei met een half procent op jaarbasis, de achtste maand op rij dat de investeringen groei laten zien. Evenals de consumentenbestedingen komen de investeringen uit een heel erg diep dal. Investeringen in de Nederlandse economie waren gecorrigeerd voor inflatie in 2013 gedaald naar het laagste niveau sinds 1997.

8. Short gaan is erg risicovol. Je verliezen zijn in theorie haast ongelimiteerd, want de koers van een aandeel kan blijven stijgen en stijgen en stijgen. Dat ondervond hedgefundmanager Bill Ackman op dinsdag. Ackman voert al sinds 2012 een kruistocht tegen Herbalife, dat volgens hem een piramideschema is (Herbalife ontkent de aantijgingen). Ackman gooide er 50 miljoen dollar aan research tegenaan om dat te bewijzen. Toen hij gisteren de resultaten van een nieuw onderzoek presenteerde – naar eigen zeggen de genadeklap voor het fonds – begon de koers op te lopen. Een hele boel shorts hebben waarschijnlijk het loodje gelegd, want het fonds sloot uiteindelijk 25 procent hoger. Ackman zei achteraf niet op te geven en tot het einde te zullen doorgaan om Herbalife te ontmaskeren, daarbij hopende dat autoriteiten een onderzoek zullen starten.

9. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend hoger gestart en kunnen vandaag voor de tweede dag op rij hoger sluiten. Vooral de sectoren chemie en auto’s doen het goed; dat komt door meevallende kwartaalcijfers van AkzoNobel en Daimler.

10. De beursagenda is vandaag zo goed als en beleggers moeten het doen met een handjevol agendapunten. Uit Europa komt nog het consumentenvertrouwen voor de eurozone. Waarschijnlijk bleven consumenten deze maand somber gestemd.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl